4 Råd om forandringsledelse + Opmuntring til lederen, som står overfor forandringer

At være leder i en forandringstid kan være svært. Det skyldes i høj grad det grundpræmis, som præger alle mennesker: Vi bryder os ikke om forandringer – både fordi det er nemmest at gøre, som vi plejer, og fordi vi frygter, at forandringerne bringer noget dårligt med sig.

I dette indlæg får du 4 tips til, hvordan du håndterer forandringer.

Fordi det kan være udfordrende at holde hovedet højt igennem en forandringsproces, som helt eller delvist bliver mødt af modstand, finder du i dette indlæg også 5 eksempler på forandringer – som var præget af stor modstand – men som blev en stor succes. Lidt opmuntrende læsning til dig, som står midt i en forandringsproces.

Frygten mod forandring er et urinstinkt

Mennesket frygter det ukendte, og det er der gode grunde til. Når mennesket har skullet udforske hidtil uudforskede områder, har vi været bange. Vi har frygtet, hvad der ville møde os på det nye sted. Og det har vi haft god grund til – et utal af mennesker har ofret deres liv på at udforske nyt land til fordel for os andre – men med deres eget liv som indsats.

Frygten for det ukendte er med andre ord et urinstinkt, som stadig har en hvis magt i den moderne verden. Eller oversat til en kontekst, hvor det ikke nødvendigvis handler om at udforske “nyt land”, men så det passer til en hvilken som helst forandringskontekst:

“Mennesker hader forandringer”  

(Soulaima Gourani)

Frygten har og vil altid være der – i hvert fald under de omstændigheder, som i dag udgør rammerne for menneskets eksistens. Frygten er et grundpræmis – vi kan kæmpe imod den, men aldrig bekæmpe den.

4 Råd om forandringsledelse

1 Tydeliggør forandringernes formål
Gør det tydeligt for medarbejderne, hvorfor forandringerne er fordelagtige for virksomheden. Hvilke fordele giver de nye forandringer i fremtiden? Sørg for at tydeliggøre forandringernes formål, og understreg, at I ikke forandrer for forandringens skyld!

2 Acceptér en hvis modstand
Du har sjældent opbakning til alt, hvad du gør fra alle medarbejdere. Du er leder, og det indebærer, at du træffe de svære beslutninger. I bliver aldrig enige om alting, derfor må du som leder ofte acceptere en hvis modstand i en periode.

3 Hold ud

Rom blev ikke bygget på én dag. Det kan være et langt sejt træk at implementere forandringer. Acceptér, at det er krævende for medarbejderne at omstille sig, og at det kræver tid og støtte fra din side.

4 Lyt

Nogle gange er modstand mod forandringer berettiget. Bed dine medarbejde formulere deres kritik konstruktivt og lyt. Har de en pointe, som kan gøre projektet bedre, og som tilmed delagtiggør dem i projektet, hvilket understøtter punkt 1? Tænk over det, og lyt eventuelt.

 

Opmuntring til lederen i en forandringsproces

Nu til den opmuntrende del. Her kommer der 5 eksempler på nytænkning/forandringer, som blev mødt med stor modstand, men som alligevel blev en succes. Måske kan du endda sætte pris på, at du ikke skal lede processen, hvor de første industrirobotter skal implementeres i den danske industri?

 

1 Bilen

Bilen, som i dag indgår som en naturlig bestanddel i vores hverdag, blev, da den tog sine spæde skridt, mødt med massiv modstand. Husk på, at selvom en forandring i dag kan virke overvældende og “farlig”, så kan den, når forandringens modstand har lagt sig, blive uundværlig.

Tiden, hvor en mand skulle gå foran et automobil med flag og signalhorn for at advare øvrige trafikanterne, er for længst forbi.

2 Internettet

I 1991, da den første hjemmeside blev publiceret, havde mange mennesker svært ved at se, hvordan internettet skulle bringe noget godt med sig. Den skepsis er i dag gjort til skamme, og langt de fleste af os søger flittigt på Google, når vi har brug for svar.

3 Industrirobotter

De udfører monotomt arbejde effektivt og i et tempo som intet andet. Mange frygtede og frygter stadig, at robotterne stjæler arbejdspladser. Robotter skaber dog, ifølge cheføkonom Allan Lyngsø Madsen fra Dansk Metal, flere jobs end de stjæler. Den historie er endnu ikke slut, men lad os kalde den en succes – for nu!

4 Online Shopping

Kan du huske den udbredte skepsis for at opgive kreditkortoplysninger på nettet af frygt for at oplysningerne skulle blive misbrugt? I dag handler 3,4 mio. af danskerne på nettet, og e-handel udgør ca. 10% af den samlede detailomsætning.

5 Digitalisering af den offentlige sektor

Hver 3. dansker var i 2014 (stadig) skeptisk overfor digitaliseringen af den offentlige sektor, det viste rapporten IT i praksis, som blev udgivet af Dansk IT og Rambøll Management. Hvor skeptiske har de ansatte mon været, da de indledningsvist blev introduceret for digitalisering? Dit gæt er lige så godt som mit!

 

Jeg håber du fik et afbræk fra en – måske anstrengt – forandring.

Fortsæt det gode arbejde, og god vind med forandringsprocessen!

 

Mangler du en professionel sparringspartner under forandringsprocessen?

Jeg tilbyder ledersparring med hjerne og hjerte, og vi tager udgangspunkt i dine udfordringer her og nu.

Kontakt mig for en uforpligtende konsultation.